Το χρονικό του έρωτα
Art and books

Το χρονικο του ερωτα, του Αλαν ντε Μποτον.

”Αναφερόμαστε στην αγάπη σαν να είναι ένα μοναδικό, αδιαφοροποίητο πράγμα. Ωστόσο αποτελείται από δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις: να αγαπιόμαστε και να αγαπάμε. Καλό είναι να παντρευόμαστε όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το δεύτερο και παράλληλα να έχουμε αντιληφθεί την αφύσικη και επικίνδυνη εμμονή μας με το πρώτο”.

Το χρονικό του έρωτα, είναι βιβλίο του Ελβετού συγγραφέα Αλέν ντε Μποτόν και το απόσπασμα είναι ένα ενδεικτικό δείγμα της γραφής του. Κατά την γνώμη μου, είναι ένα βιβλίο-δώρο που πρέπει να διαβαστεί από όσους προσδοκούν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Μολονότι ο τίτλος παραπέμπει σε γλυκανάλατη ιστορία αγάπης, το βιβλίο αναλύει με τρόπο απτό και ρεαλιστικό τον έρωτα.

Η ιστορία που μας αφηγείται ο Αλάν ντε Μποτόν είναι του Ραμπί και της Κέρσεν. Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία αγάπης ακριβώς γιατί είναι αληθινή. Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του σε όλα τα στάδια της σχέσης τους. Σαν αθέατοι παρατηρητές, σαν stockers, βλέπουμε την γνωριμία τους, το πρώτο τους φιλί. Βλέπουμε τον έρωτα να γεννιέται. Ακολουθεί ο γάμος και τα παιδιά. Μοιραία έρχεται η ρήξη, η συμφιλίωση και μια ατελείωτη εσωτερική σύγκρουση συναισθημάτων που ο καθένας από τους δύο πρωταγωνιστές βιώνει. Τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα.

Στην πραγματικότητα, το βιβλίο μιλάει για την σχέση που ο καθένας από μας αναπτύσσει με τον σύντροφό του. Οι σελίδες του βιβλίου σε καταβροχθίζουν. Προχωρούν αβίαστα τόσο που σε κάνουν να γελάς με την ταύτιση που εντοπίζεις με τους βασικούς πρωταγωνιστές. Βλέπεις τον εαυτό σου.

Ο συγγραφέας σχολιάζει με τρόπο κωμικό γιατί μας εκνευρίζουν όσα τελικά μας εκνευρίζουν στον σύντροφό μας. Γιατί ενίοτε έχουμε τάσεις φυγής και τέλος γιατί είμαστε εξαρτημένοι από το ταίρι μας.

Είναι ένα βιβλίο που όταν δε νιώθω καλά, επιλέγω να ξεφυλλίσω. Έχω υπογραμμίσει με το μολύβι μου όσα αποσπάσματα μου έχουν δώσει τροφή για σκέψη.

Διάβασε το!

Leave a Reply

Your email address will not be published.